Hoog contrast Dyslexie lettertype A A A
Zoeken

Mantelzorg

Zorg je langdurig en onbetaald voor iemand in je omgeving? Bijvoorbeeld voor je partner, je kind, een familielid of buurman? Of ben je zelf nog jong en zorg je voor een ouder, broertje of zusje? Als mantelzorger sta je er niet alleen voor en is er ook ondersteuning voor jou.

Mantelzorg geven doe je naast alle andere dingen die belangrijk zijn, zoals de zorg voor je gezin, werk, school, hobby’s en het onderhouden van sociale contacten. Dat is soms moeilijk te combineren en vol te houden. Wacht dan niet te lang met hulp vragen! Misschien zijn er familieleden of vrienden die met je mee kunnen denken. En als je jonger bent kun je misschien eens praten met een leraar, mentor of iemand anders die je vertrouwt.

Je kunt ook contact opnemen met MVT Arnhem. Zij bieden ondersteuning, luisteren naar je en geven informatie en advies. Ze organiseren ook voorlichtingsbijeenkomsten en workshops voor mantelzorgers.

Kom je er niet uit? Dan kun je ook terecht bij jouw wijkteam. We denken graag met je mee.

Respijtzorg

Als mantelzorger heb je ook tijd voor jezelf nodig. Maar dat kan alleen als je de zorg voor je naaste aan iemand kunt overdragen. Respijtzorg biedt die mogelijkheid. Zo kun jij even op adem komen of iets leuks doen voor jezelf. Respijtzorg wordt geboden door zorgprofessionals en/of vrijwilligers, zowel thuis als buitenshuis. In sommige gevallen worden de kosten (gedeeltelijk) vergoed. Respijtzorg kan, waar nodig, op verschillende manier gefinancierd worden, afhankelijk van je situatie. Wat voor jou van toepassing is kan het wijkteam met je doornemen.

Ik heb een andere vraag

Kan ik me als mantelzorger verzekeren?

Ja. Gemeente Arnhem heeft een speciale verzekering voor mantelzorgers. Met deze verzekering ben je verzekerd voor onder meer schade en ongevallen tijdens je werk als mantelzorger. Meer hierover lees je op de website van de gemeente Arnhem.

Kom ik in aanmerking voor een Mantelzorgvergunning in een buurt met betaald parkeren?

Als je mantelzorg ontvangt, kun je 500 extra parkeeruren voor je mantelzorger krijgen. De voorwaarde is dat je in het bezit bent van een bezoekersvergunning en staat ingeschreven bij Mantelzorg & Vrijwillige Thuishulp Arnhem (MVT Arnhem). Meer hierover lees je op de website van de gemeente Arnhem.

Wat is een Mantelzorgcompliment?

Vind je dat jouw mantelzorger een compliment verdient? Het Mantelzorgcompliment is een jaarlijkse waardering van de gemeente Arnhem voor mantelzorgers. Op de website van de gemeente Arnhem lees je hoe je een Mantelzorgcompliment kunt aanvragen.

Wat is mantelzorgurgentie?

Is de reisafstand tussen jou en je mantelzorger een probleem? In bijzondere gevallen kun je met een mantelzorgurgentie voorrang krijgen op een huis in de buurt. Er moet dan wel sprake zijn van minimaal tien uur per week mantelzorg, met de verwachting dat de mantelzorg minimaal één jaar duurt. Neem voor het aanvragen van een mantelzorgurgentie contact op met het wijkteam.