Hoog contrast Dyslexie lettertype A A A
Zoeken

Huiselijk geweld

Thuis hoort een veilige plek te zijn. Als een partner of ander gezinslid geweld gebruikt, is dat huiselijk geweld. Dat kan lichamelijk, seksueel of emotioneel geweld zijn. Huiselijk geweld stopt niet vanzelf. Zoek daarom altijd hulp en neem contact op met Veilig Thuis, 0800-2000.

Gebeuren er bij jou thuis dingen waardoor je je niet veilig voelt? Is er een partner, een ex-partner, vriend of vriendin die in huiselijke kring geweld gebruikt? Maak je je zorgen over de veiligheid van een kind? Of van een oudere? Zit je midden in een vechtscheiding? Of word je gedwongen om te trouwen?

Huiselijk geweld kan iedereen overkomen. Veel mensen schamen zich en trekken niet aan de bel. Maar erover praten helpt. Het is een eerste stap in de richting van een oplossing. Veilig Thuis is er voor iedereen die te maken heeft met kindermishandeling, huiselijk geweld of ouderenmishandeling. Of je nu dader bent of slachtoffer.

Wat kan het wijkteam doen?

Het wijkteam kan je ondersteunen bij het maken van een plan om geweld te stoppen, of om de juiste stappen hierin te ondernemen. Wij werken hierbij volgens de meldcode Huiselijk geweld en kindermishandeling.

Ik heb een andere vraag

Wat kan ik doen als het thuis niet goed gaat?

Neem contact op met Veilig Thuis, 0800-2000. Je kunt de hulplijn altijd gratis bellen. Dat kan ook anoniem. Als je de situatie beschrijft, geven de hulpverleners van Veilig Thuis je advies. Advies over wat jij kunt doen en wat zij voor je kunnen betekenen.

Huiselijk geweld komt op allerlei manieren voor. Je kunt denken aan (lichamelijk of emotionele) mishandeling, seksueel geweld, verwaarlozing, vernedering of overmatige controle. Of iemand die boosheid met geweld afreageert op een partner, kind, ouder of huisdier. Hoe eerder je hulp zoekt, hoe beter.

Ik maak me zorgen over iemand. Wat kan ik doen?

Praat er over! Het is belangrijk dat je er niet alleen mee blijft rondlopen. Praat met iemand die je vertrouwt. Dit kan een familielid zijn, een buurvrouw of vriend(in), maar ook de huisarts of een coach van Wijkteam Arnhem. Je kunt ook altijd bellen naar de hulplijn van Veilig Thuis, 0800-2000. Ook als je twijfelt.

Soms hoor of zie je dingen waarvan je je afvraagt of het wel goed gaat. Er is veel ruzie en herrie bij de buren. Of iemand heeft heel vaak blauwe plekken en kan dat niet goed verklaren. Of het zoontje van een vriendin is angstig, schrikachtig en depressief. Vaak is het moeilijk om te bepalen of er sprake is van verwaarlozing, misbruik of mishandeling. Maar het is altijd belangrijk om iets te doen.