Hoog contrast Dyslexie lettertype A A A
Zoeken

Opgroeien

Zit je niet lekker in je vel en heb je vaak ruzie met je ouders? Gaat het niet goed op school? Heb je problemen met alcohol, drugs, geld of gamen en wil je daar wat aan doen? Vraag je je af wat je allemaal moet regelen als je 18 wordt? Erover praten helpt!

Vaak lucht het op als je je verhaal kwijt kunt bij een goede vriend, een mentor, een familielid of iemand anders die je vertrouwt. Kun je bij niemand in je omgeving terecht of vind je het lastig om een bekende om hulp te vragen, dan kun je ook terecht bij het wijkteam. De wijkcoach luistert, denkt met je mee en geeft advies, zodat je weer grip krijgt op je leven.

Je kunt direct een afspraak maken met een wijkcoach van jouw wijkteam. Maar ook school, het wijkcentrum of de huisarts kunnen je in contact brengen met een wijkcoach.

Ik heb een andere vraag

Wat moet ik allemaal regelen als ik 18 jaar wordt?

Er is veel te regelen als je 18 wordt. Bijvoorbeeld een Digi-D aanvragen, een zorgverzekering afsluiten en Studiefinanciering of een Tegemoetkoming Scholieren aanvragen. Op www.kwikstart.nl vind je alles wat je moet weten en doen.

Ik wil het huis uit. Hoe vind ik een woning?

Vanaf je 18e mag je een woning huren of kopen. Bij Entree zijn alle woningcorporaties in de regio Arnhem-Nijmegen aangesloten die woningen verhuren. Het is slim om je vanaf je 18e in te schrijven op www.entree.nu. Zodra je ben ingeschreven, begin je met het opbouwen van meettijd. Hoe langer je meettijd hoe meer kans je maakt op een woning. Soms worden woningen verloot en dan heeft iedereen die reageert evenveel kans. Als een woning aan jou is toegewezen, wordt er gekeken of je voldoet aan de voorwaarden zoals een stabiel inkomen. Via Kamernet of Marktplaats kun je ook op zoek gaan naar een kamer. Kijk voor meer informatie op de website of in de app van Kwikstart.

Waar kan ik terecht met vragen over geld, betalingsachterstanden of schulden?

Op de website Nibud.nl vind je alles wat je wilt weten over geldzaken. Heb je problemen met geld en ben je tussen de 18 en 27 jaar? Neem dan contact op met Opr€cht. Opr€cht zet zich in om schulden bij Arnhemse jongeren te voorkomen en op te lossen. Je krijgt een buddy van je eigen leeftijd die jou gaat helpen. Ook een wijkcoach kan jou in contact brengen met Opr€cht.

Mijn ouders gaan uit elkaar. Wat moet ik doen?

Praat met een vriend of vriendin, een leraar of mentor op school of een familielid over hoe je je voelt. Als je dit lastig vindt kun je ook terecht bij Villa Pinedo. Je leest op de website verhalen van andere kinderen en jongeren, kunt een vraag stellen op het forum of chatten met een buddy, iemand die in dezelfde situatie heeft gezeten als jij.

Ik word gepest. Wie kan mij helpen?

Wat je nooit mag vergeten: het ligt niet aan jou dat je wordt gepest! Blijf dus gewoon jezelf en zeg duidelijk tegen de pesters dat je wilt dat het pesten stopt. Als je dit moeilijk vindt, vraag dan een vriend of vriendin om je te helpen. Ook als je online wordt gepest, is het goed om er met iemand die je vertrouwt over te praten. Dit kunnen je ouders zijn, een oom of tante, een goede vriend(in) of een leraar op school. Je kunt ook altijd gratis bellen of chatten met De Kindertelefoon (0800-0432).

Waar kan ik terecht met vragen over mijn geaardheid en seksualiteit?

Als je in de puberteit komt, verandert er van alles. Ook op het gebied van verliefdheid en seksualiteit. Soms weet je nog niet precies welke seksuele oriëntatie je hebt. Het is oké als je twijfelt: het moment waarop je het zeker weet, is voor iedereen anders. Hier vind je alle informatie over seksualiteit, relaties, jouw geaardheid, voorbehoedsmiddelen, grenzen stellen en nog véél meer.

Hoe ga ik om met mijn verslaving?

Er zijn heel veel dingen waar je verslaafd aan kunt raken: van alcohol, drugs en roken tot sporten, eten, gamen, seks en avontuur. Probeer erover te praten met iemand die je vertrouwt, zoals een vriend(in), je ouders of bijvoorbeeld je mentor op school. Dat is in het begin eng, maar het kan een hele opluchting zijn. Misschien kan iemand je helpen om iets aan je verslaving te gaan doen. Durf je nog niet met een bekende te praten? Dan kun je altijd gratis bellen of chatten met De Kindertelefoon (0800-0432) of iemand van de Alcohol- of Drugs Infolijn: 0900-1995 (€ 0,10 p.m).

Kun je alleen nog maar aan je verslaving denken? Word je depressief, rusteloos of ziek als je niet gebruikt? Maak dan een afspraak met je huisarts. Die kan je doorverwijzen naar de juiste hulp.

Ik ben ongewenst zwanger, wat nu?

Als je ongewenst zwanger bent, sta je voor een moeilijke keuze. Neem de tijd om een beslissing te nemen waar je zelf achter staat en waar je je goed bij voelt. Er zijn organisaties die je kunnen helpen om al je overwegingen op een rij te zetten. Voor meer informatie en hulp kun je terecht bij FIOM.nl en Siriz.nl. Ook als je zwanger bent geraakt door verkrachting, kun je hulp krijgen.

Het is ook goed om erover te praten met mensen die je vertrouwt, bijvoorbeeld met je partner, familie, vrienden of de huisarts. Vind je dit lastig, dan kun je ook een afspraak maken met het wijkteam. De wijkcoach luisteren naar jouw verhaal en kan je eventueel ondersteunen om stappen te zetten.