Hoog contrast Dyslexie lettertype A A A
Zoeken

Opvoeden

Hoe zorg ik dat mijn kind luistert? Hoe ga ik om met het computergedrag van mijn puber? Hoe zorg ik dat mij kind niet meer wordt gepest? Hoe komen mijn (ex-)partner en ik weer op één lijn in de opvoeding? In elke levensfase zijn er nieuwe opvoedvragen. Hierin sta je niet alleen. Erover praten helpt!

Als je het als ouder even niet meer weet, praat dan eens met iemand die je vertrouwt over je onzekerheden en frustraties. Vaak lucht dat enorm op en zorgt het voor herkenning. Er zijn ook websites waar je informatie en opvoedtips kunt vinden, bijvoorbeeld op www.opvoeden.nl.

Kom je er niet uit? Dan kun je bij het wijkteam terecht met je vragen over opvoeden. De wijkcoach luistert, denkt mee met jou en je gezin en geeft advies, zodat je weer grip krijgt op de opvoeding. Je kunt hiervoor direct een afspraak maken met een wijkcoach van jouw wijkteam. Maar ook de basisschool, de middelbare school, het consultatiebureau, het wijkcentrum of de huisarts kunnen je in contact brengen met een wijkcoach.

School

Heeft je kind problemen op school? Of heb je een vraag over leerlingenvervoer? Kijk dan hier.

Ik heb een andere vraag

We gaan scheiden, hoe moet dat nu met de kinderen?

Als ouders gaan scheiden, breekt er voor kinderen een onzekere periode aan. Veel basisscholen bieden een KIES-training aan: Kinderen in echtscheidingssituaties. Dit is een spel- en praatgroep voor kinderen van groep 4 t/m 8. Je kunt de school van jouw kind vragen of ze de KIES-training aanbieden.

Na de scheiding blijven beide ouders verantwoordelijk voor de opvoeding. Jullie zijn daarom wettelijk verplicht om een ouderschapsplan te maken. Het wijkteam kan ondersteunen bij gesprekken, de weg wijzen naar een mediator of omgangsbemiddeling. Ook kunnen we adviseren over hoe je jouw kind(eren) goed kunt begeleiden in deze moeilijke periode.
Ook is er veel informatie te vinden op het Digitaal scheidingsloket. Dit platform is speciaal voor mensen uit Arnhem en omliggende gemeenten opgericht.

Ik maak me zorgen over mijn peuter. Wat kan ik doen?

Bespreek je vragen of zorgen bij het consultatiebureau. Daar kijken ze samen met jou naar de ontwikkeling en groei van je kind en geven ze advies. Praktische tips vind je op de website opvoeden.nl. Je kunt je zorgen ook met het wijkteam bespreken. De wijkcoach denkt met jou mee en kan je adviseren of tijdelijk begeleiden bij jouw opvoedvragen. Daar waar nodig kan het wijkteam je doorverwijzen naar professionele hulpverleners.

Ik maak me zorgen over de ontwikkeling van mijn kind. Wat kan ik doen?

Deel je zorgen met iemand die je vertrouwt. Dat lucht vaak enorm op en zorgt voor herkenning. Praktische tips vind je op de website opvoeden.nl. Je kunt je zorgen ook met het wijkteam bespreken. De wijkcoach denkt met jou mee en kan je adviseren of tijdelijk begeleiden bij jouw opvoedvragen. Daar waar nodig kan het wijkteam je doorverwijzen naar professionele hulpverleners.

Heeft jouw kind problemen op school? Bespreek dit dan met de leerkracht of de intern begeleider op school. Waar nodig kan school samen met jou het wijkteam erbij vragen voor advies. Elke school in Arnhem heeft een wijkcoach als vaste contactpersoon.

Ik maak me zorgen over mijn puber. Wat kan ik doen?

Deel je zorgen met iemand die je vertrouwt. Dat lucht vaak enorm op en zorgt voor herkenning. Praktische tips vind je op de website opvoeden.nl. Je kunt je zorgen ook met het wijkteam bespreken. De wijkcoach denkt met jou en je kind mee en kan jullie adviseren of tijdelijk begeleiden bij de vragen. Daar waar nodig kan het wijkteam jullie doorverwijzen naar professionele hulpverleners.

Mijn kind wordt gepest. Wat kan ik doen?

Pesten stopt meestal niet vanzelf, het is belangrijk om snel iets te doen. Praat met je kind en kijk wat je kunt doen om te helpen. Praat ook met iemand op de plek waar wordt gepest, bijvoorbeeld met een leerkracht of vertrouwenspersoon op school. Of met de trainer of coach bij de sportvereniging. Probeer rustig te blijven en bedenk samen wat je kunt doen om het persten te stoppen. Bij online pesten kun je bijvoorbeeld contact opnemen met de beheerder van de website. Wil je weten hoe je kunt merken dat je kind gepest wordt, kijk dan hier voor meer informatie.