Hoog contrast Dyslexie lettertype A A A
Zoeken

School en studie

Aan elke school in Arnhem is een vaste wijkcoach verbonden vanuit het wijkteam. Dit geldt voor basisscholen, middelbare scholen en MBO’s. De school kan je in contact brengen met de betrokken wijkcoach.

Heb je vragen over leerproblemen of passend onderwijs? Maak je je zorgen over je kind op school? Heb je hulp nodig bij het maken van een studiekeuze of het aanvragen van studiefinanciering? Dan kan de school je daarbij helpen. De wijkcoach adviseert de leerkrachten en zorgcoördinatoren wanneer er meer kennis over jeugdhulp nodig is. De wijkcoach denkt mee, geeft advies, biedt begeleiding of verwijst als dat nodig is door naar passende ondersteuning.

Weer naar school

Het is belangrijk dat kinderen en jongeren goed voorbereid zijn op hun toekomst. Naar school gaan zorgt voor een stevige basis. Toch komt het voor dat leerlingen tijdelijk uitvallen op school of zelfs hun school niet afmaken. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn. De school, de leerplichtambtenaar en het wijkteam werken samen om leerlingen te helpen weer naar school te gaan.

Leerlingenvervoer

Soms kunnen kinderen niet zelfstandig of met hulp van hun ouders naar school reizen. Gemeente Arnhem heeft een financiële voorziening voor Leerlingenvervoer. Het team Vervoer van Wijkteams Arnhem kijkt of jouw kind hiervoor in aanmerking komt. We vinden het belangrijk dat het vervoer passend is en aansluit bij de mogelijkheden en de ontwikkeling van jouw kind. Dit is maatwerk. We kijken bijvoorbeeld of je kind kan leren om zelfstandig naar school te reizen met de fiets of het openbaar vervoer. Hiervoor maken we gebruik van De Reiskoffer.

Om te weten of jouw kind in aanmerking komt voor leerlingenvervoer kun je de beslisboom doorlopen en de Toelichting-aanvraag-leerlingenvervoer lezen. Wil je leerlingenvervoer aanvragen? Vul dan het Aanvraagformulier Leerlingenvervoer in. Of neem contact op met ons Serviceteam en vraag naar Team Vervoer. Na verwerken van je aanvraag krijg je uiterlijk binnen acht weken bericht. Vanaf 1 mei 2022 kunnen aanvragen voor het nieuwe schooljaar ingediend worden. Let op! Je hebt hiervoor de tijd tot 1 juni 2022. Aanvragen die zijn ingediend na 1 juni 2022, kunnen mogelijk niet op tijd worden beoordeeld. Ben je te laat met het doen van een aanvraag? Hou er dan rekening mee dat er bij de start van het nieuwe schooljaar nog geen vervoer voor je kind geregeld is.

Heb je een beschikking waarmee je vervoerskosten mag declareren? Gebruik hiervoor dan het declaratieformulier-Leerlingenvervoer-2021-2022.

Ik heb een andere vraag

Mijn kind wordt gepest op school. Wat kan ik doen?

Pesten stopt meestal niet vanzelf, het is belangrijk om snel iets te doen. Praat met je kind en kijk wat je kunt doen om te helpen. Praat ook met iemand op de plek waar wordt gepest, bijvoorbeeld met een leerkracht of vertrouwenspersoon op school. Probeer rustig te blijven en bedenk samen wat je kunt doen om het persten te stoppen. Wil je weten hoe je kunt merken dat je kind gepest wordt, kijk dan hier voor meer informatie.

Ik ga naar de middelbare school. Kan ik een tegemoetkoming voor scholieren krijgen?

Als je 18 jaar of ouder bent, kun je een tegemoetkoming scholieren krijgen. Je krijgt deze zolang je voortgezet onderwijs volgt. Je woonsituatie is van invloed op de hoogte van de tegemoetkoming. Op de website van DUO vind je de voorwaarden en een rekenhulp, en je kunt de tegemoetkoming hier aanvragen.

Ik volg beroepsonderwijs (MBO, HBO of Universiteit). Kan ik studiefinanciering krijgen?

Als je 18 jaar of ouder bent, kun je studiefinanciering krijgen. Je woonsituatie is van invloed op de hoogte van de studiefinanciering. Op de website van DUO vind je de voorwaarden en een rekenhulp, en je kunt de studiefinanciering hier aanvragen.

Kan ik een studentenreisproduct (OV-kaart) krijgen?

Met het studentenreisproduct kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Je kunt kiezen voor een week- of weekendabonnement. Je regelt het studentenreisproduct meteen met de studiefinanciering. Behalve als je MBO doet en nog geen 18 jaar bent. Dan krijg je nog geen studiefinanciering, maar kun je wel het reisproduct apart aanvragen. Kijk op de website van DUO voor meer informatie.